Examens

SPORTZAAL DE KRIEBEL - GROTE WEG 23, 9500 GERAARDSBERGEN - TEL. 054 41 41 17 - eMail

We helpen je even op weg...

 

Een examen in aikido is een momentopname waarop je toont wat je reeds geleerd hebt. Waarbij je een graad krijgt in overeenstemming met datgene wat je kent. Niet enkel het examen maar ook jouw groeiprocces tijdens de lessen worden in rekening gebracht. Daarom is het belangrijk ook regelmatig te kunnen trainen zodat de leraren jou leren kennen en kunnen helpen.

 

Je hebt twee kansen per jaar om een examen af te leggen. Eén in het voorjaar en één in het najaar. Wanneer exact bepreek je best met de leraar. Het is belangrijk toch ongeveer een datum te hebben, zodat je je beter kunt voorbereiden en ernaar toe kunt groeien.

 

Voor jezelf, de leraren, en voor de anderen is een examen natuurlijk een gelegenheid om jouw niveau te waarderen met vlinderjes in je buik. Toch kan het zijn dat men niet slaagt voor een test. Maar wees niet te getreurd. Er kan vanalles mis gaan. Te zenuwachtig, te vermoeid, plotse black-outs,... . Het is maar een momentopname. Het behalen van die graad komt sowieso, want er volgt zeker kort een volgend examen. Je kan ook elke training als een examen zien, om zo jezelf voor de volgende keer beter voor te bereiden. De leraren zullen jou zeker bijstaan om uw goed werk bij elke les te bevestigen.

 

In het begin (wat de Kyu graden betreft) wordt voornamelijk gelet op de correcte technische uitvoering van de technieken, bij het behalen van een graad in onze dojo. Naarmate je vordert en hogere Dan examens aflegt, worden ook mentale aspecten belangrijker en worden deze afgenomen onder toezicht van een examanencommissie van onze federatie. Deze worden ook twee keer per jaar georganiseerd op een vaste datum en locatie.

 

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de voorwaarden tot deelname aan examens. Deze voorwaarden zijn niet richtinggevend, doch minimumeisen waaraan men moet voldoen alvorens zich aan te bieden op een examen.

 

Graad

Minimum tijd

Minimum aantal trainingsdagen

Minimum leeftijd

Rokkyu (wit)

2 maanden

20 dagen

 

Gokyu (geel)

2 maanden

20 dagen

 

Yonkyu (oranje)

3 maanden

60 dagen

 

Sankyu (groen)

3.5 maanden

75 dagen

 

Nikyu (blauw)

4 maanden

90 dagen

 

Ikkyu (bruin)

6 maanden

120 dagen

 

Shodan

1 jaar

200 dagen

18 jaar

Nidan

2 jaar

400 dagen

 

Sandan

3 jaar

600 dagen

 

Yondan

4 jaar

800 dagen

 

Godan

5 jaar

1000 dagen

 

Zowel aan "minimum tijd" als aan "minimum aantal trainingsdagen" moet voldaan zijn.

Met minimum tijd wordt de tijd bedoeld die ten minste moet zijn verstreken sedert het laatste examen.

Het minimum aantal dagen slaat op het aantal dagen dat tijdens die minimum periode ten minste moet geoefend worden.

Met één dag wordt een dag bedoeld waarop aikido werd beoefend, dit wil zeggen dat ten minste één les op die dag werd bijgewoond.

Bij elk examen moeten vanzelfsprekend de programma's van de vorige examens gekend blijven en moet de uitvoering ervan systematisch verbeteren.

 

In onze dojo volgen we het officiële examenprogramma van 6e tot 1e kyu, dat door Tamura Sensei werd opgesteld in zijn "Méthode Nationale".

Peter Van Marcke demonstreert al deze technieken op een video die je kan bekijken op de website van Antwerpen Aikikai.